Premiu de 1 milion de dolari – Un tânăr din Africa a fost desemnat „cel mai bun profesor din lume”

Concursul „Global Teacher Prize” desemneaza „Cel mai bun profesor din lume” si ofera premiul de 1 milion de dolari, acesta fiind organizat in fiecare an.

Anul acesta, in 2019, la concurs au fost depuse 10 mii de cereri din 179 de tari. In finala au ajuns profesori din India, Australia, SUA, Kenya, Olanda, Brazilia, Japonia, Argentina, Marea Britanie si Georgia.

Dar cel mai bun, dintre cei mai buni, a fost desemnat profesorul de fizica si matematica Peter Tabichi, din Kenya…

Profesorul activeaza intr-un sat in care cei mai multi dintre copii sufera de surditate. Cu toate acestea, elevii sai sunt cunoscuti pentru victoriile lor in competitiile stiintifice internationale, iar acest fapt a atras in primul rand atentia juriului.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Dubai, iar numele castigatorului a fost anuntat de actorul Hugh Jackman.

La scoala lui Peter, exista un profesor pentru 58 de elevi si doar un singur calculator, iar pentru a ajunge la lectii, multi elevi trebuie sa depaseasca distante considerabile, prin ploi si vreme rea.

Majoritatea copiilor provin din familii sarace sau monoparentale, orfane. Scoala nu are finantare, astfel incat Peter da 80% din venitul sau pentru uniforme scolare, manuale si rechizite scolare. Pana la urma, predarea intr-o astfel de scoala a devenit un act de caritate.

„Aceasta victorie nu-mi apartine: demonstreaza realizarile mintilor tinere. Sunt aici numai pentru succesul studentilor mei. Premiul le da o sansa. Inseamna ca nu au limite”, a spus Peter.

Peter spune ca foloseste diferite metode de motivatie in instruire, deoarece secretul succesului este credinta in puterea proprie. Toata lumea poate gasi o solutie si sa se simta increzatoare. Petru ii invata pe copii sa priveasca lucrurile din diferite unghiuri. De aceea, mai multe tipuri de proiecte sunt populare in scoala, unde elevii pot organiza independent intregul proces si pot analiza rezultatul.

Profesorul nu imparte aceste proiecte in „bune” si „nu foarte”: principalul lucru este fantezia si luarea de decizii independente. „Creativitatea este foarte importanta, mai ales in situatii dificile si atunci cand resursele sunt limitate”, spune Peter.

Cu banii castigati, Peter vrea sa achizitioneze computere, sa creeze un laborator stiintific si noi proiecte care pot aduce beneficii oamenilor. De exemplu, Petru doreste sa-i invete pe elevi cum sa creasca culturile rezistente la seceta si un astfel de proiect este vital pentru Africa.

Loading...