Cele 15 minuni ale Dobrogei – 15 motive care te vor face să te îndrăgostești de Dobrogea

Dobrogea este o destinatie in sine, care trebuie descoperita pe indelete, nu intr-un simplu weekend petrecut pe litoral. Cei care se incumeta sa faca o escapada dobrogeana vor avea surpriza ca la final sa plece cu amintiri cat pentru un sir de concedii.

Dobrogea isi sarbatoreste ziua la 14 noiembrie, marcand in acest fel data la care trupele romanesti au patruns pe teritoriul sau. La 14 noiembrie 1878, regiunea dintre Dunare si Marea Neagra a reintrat sub administratie romaneasca, in urma Razboiului de Independenta de la 1877 care a readus Dobrogea in componenta Romaniei.

La o sumara trecere in revista a motivelor pentru care merita sa vezi Dobrogea, constati ca enumerarea poate continua mult si bine. Pentru necunoscatori, incursiunea in Dobrogea va fi plina de surprize uimitoare, caci zona Constanta – Tulcea continua sa fascineze chiar si cunoscatorii. In fond, nu degeaba este Dobrogea prima regiune a Romaniei care are instituita prin lege o Zi a sa speciala.

Tocmai si acest amanunt este o invitatie la descoperirea taramului unde se impletesc armonios istoria, geografia, cultura, tehnica si spiritualitatea.

15 motive care te vor face sa te indragostesti de Dobrogea

1. Litoralul Marii Negre – sunt 245 kilometri de tarm, intre Ucraina si Bulgaria, presarat cu asezari urbane si rustice, statiuni, plaje salbatice, campii, fasii de nisip, podgorii, parcuri, paduri, tabere turistice, cherhanale, santiere navale, porturi, platforme petroliere, poduri si manastiri.

2. Delta Dunarii – Unica delta din lume ce este declarata rezervatie a biosferei. Raiul florei si faunei salbatice reprezinta 2,5 % din suprafata Romaniei, fiind cea mai intinsa zona compacta de stufarisuri de pe planeta. Este un muzeu viu al biodiversitatii, cu 30 tipuri de ecosisteme si este considerata o banca de gene naturala, de valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal.

3. Cel mai vechi lacas de cult din Romania – Pestera Sfantului Andrei. Credinciosii il considera un Bethleem al Romaniei, fiind locul unde Intaiul Apostol al lui Iisus Hristos a crestinat populatia. Farmecul spiritual al locului este intregit de Manastirea Dervent si de celelalte mici manastiri din apropiere (Lipnita, Canaraua fetii etc).

4. Cea mai veche asezare atestata din Romania – Histria. Intemeiata la mijlocul secolului al VII-lea i.e.n. de colonisti greci veniti din Milet, cetatea a fost cea mai infloritoare colonie de la Marea Neagra timp de 1.300 de ani, incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. Orasul avea chiar si moneda proprie, dovada clara a puterii sale economice ce facuse ca Histria sa fie acceptata in Liga Maritima Ateniana.

5. Cei mai vechi munti ai Romaniei – Muntii Hercinici din zona Macin. In Muntii Macinului se gasesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decat primii dinozauri de pe Pamant. Peisajul arhaic al muntilor cu Varful Tutuiatu (467 metri) ascunde cea mai cautata vietuitoare a Dobrogei – balaurul dobrogean, sarpele urias galbui pe seama caruia s-a tesut din batrani misterul unei legende.

6. Cel mai nepoluat cer al Romaniei – Macin. Este cea mai buna zona din Romania pentru observatii astronomice datorita numarului mare de nopti senine. Aici se practica astroturismul: se organizeaza tabere astronomice, excursii si petreceri sub cerul liber, sub stelele care par atat de aproape incat le-ai atinge cu varful degetelor.

7. Bisericutele din nuiele din zona Ostrov – Izvoarele, Strunga, Satu Nou. Sunt unice in arhitectura crestina prin tehnica folosita, cu lemn impletit si cioplit din dalta si topor. Nu au fundatii, nici turle (din aceeasi interdictie otomana), scrie adevarul.ro

8. Biserica ingropata de la Istria – in care cobori trepte, in loc sa le urci. A fost construita astfel de dobrogeni pentru a fenta interdictia otomana de a ridica biserici crestine mai inalte decat geamiile. In pereti sunt ingropate amfore care dau rezonanta unei catedrale, iar coloanele bisericii provin din cetatea antica Histria.

9. Mozaicul etnic – 18 dintre cele 20 minoritati ale Romaniei traiesc in Dobrogea. Printre acestea se afla cea mai mica minoritate, gagauzii (turcii crestini). Ultimii dintre ei traiesc in Vama Veche, satul pescaresc de la granita cu Bulgaria.

10. Singurul sat musulman din Romania – Fantana Mare (fostul Baspunar). Este situat in sudul Dobrogei, fiind locuit in totalitate de turci si tatari care se vor bucura sa te aiba oaspete la delicatesele lor orientale. Dar sa nu te miri daca intalnesti aici copii blonzi cu ochi verzi-albastri, tot musulmani sunt.

11. Canalul Dunare-Marea Neagra, cu ramura nordica Poarta Alba-Navodari. Vechi vis de traversare a Dobrogei pentru a scurta drumul dintre Dunare si Marea Neagra. Pe cei 65 kilometri lungime, care taie campia, intalnesti ecluze (Cernavoda, Agigea, Navodari, Ovidiu si Luminita), porturi (Medgidia, Murfatlar, Ovidiu) si un pod rutier (Agigea).

12. Monumentul Trophaeum Traiani de la Adamclisi si cetatile antice – Capidava, Tomis, Callatis, Enisala, Ibida, Sacidava, Suc idava, Vicina, Troesmis etc. Monumentul Trophaeum Traiani a fost ridicat de Imparatul Traian in memoria celei mai sangeroase inclestari dintre daci si romani, din anul 102.

13. Cazinoul din Constanta – edificiul-simbol care pastreaza splendoarea unor vremuri apuse, cand Dobrogei i se spunea California Romaniei, iar Constanta era resedinta de vara a familiei regale. Regina Elisabeta locuia in pavilionul din piatra si lemn construit in port, cu vedere spre largul marii, iar cand vasele treceau pe langa Cuib trageau sirena, iar Regina iesea fluturand batista in semn de bun-venit sau ramas-bun.

14. Podul Carol I construit de Anghel Saligny, care leaga Romania de Dobrogea peste Dunare. Are o vechime de 120 ani, ultimul nit, din argint, este batut de Regele Carol I, iar siguranta podului a fost garantata cu viata de inginerul Saligny si de constructori. La inaugurare, echipa care a realizat podul a stat intr-o barca sub pod, in timp ce pe pod trecea prima garnitura de tren. La capetele podului stau de veche doi dorobanti uriasi din bronz, in memoria eroilor din Razboiul de Independenta de la 1877.

15. Dobrogea este zona Romaniei in care intalnesti cea mai mare varietate de relief – de la delta, pesteri si campii, la insule, munti si dealuri. Langa Mangalia exista o pestera unicat in lume, o capsula perfecta a timpului: Pestera Movile, considerata una dintre cele mai mari descoperiri stiintifice ale secolului XX. Este singurul ecosistem de pe Terra care nu depinde de energia solara. In lipsa oxigenului, organismele au supravietuit prin oxidarea unor substante minerale. Cercetatorii de la NASA au comparat mediul din pestera Movile cu cel de pe planeta Marte. Apa are o compozitie chimica diferita, iar in sedimentele din pestera nu s-au gasit izotopii radioactivi care au aparut in solul Romaniei dupa accidentul de la Cernobal din 1986. Pentru conservarea ecosistemului care a fost separat de mediul exterior pentru aproximativ 5.5 milioane de ani, pestera Movile nu poate fi vizitata. Dar pentru a vedea flora si fauna specifica zonei marine, mergeti neaparat la Delfinariu si la Acvariile din Constanta si din Tulcea.

Loading...